Reinigen met lage druk of hoge druk?

In deze blog geven we uitleg over de verschillen tussen lage en hoge druk en wat de beste optie is. Met lage druk bedoelen we een druk van ongeveer 20 bar en met hoge druk een druk van rond de 150 bar. Hieronder lijsten we een aantal voordelen op van reinigen met hoge druk tegenover reinigen met lage druk:

  1. Reinigen met hoge druk is zuiniger op vlak van waterverbruik: doordat het water onder hoge druk staat, is er minder volume van nodig om vuil te verwijderen. Bij lage druk is het vooral het grote watervolume dat reinigt en spoelt.
  2. Reinigen met hoge druk is zuiniger op vlak van energie: doordat een minder groot volume water opgewarmd moet worden, zal het energieverbruik ook een stuk lager liggen. In de praktijk wordt er bij lage druk vaak helemaal niet met warm water gewerkt omdat de energiekost te hoog zou oplopen. Hierdoor gaat de ontvettende en reinigende kracht die er bij warm water wel is, verloren.
  3. Reinigen met hoge druk is zuiniger op vlak van reinigingsproduct: doordat er een kleiner volume water nodig is bij hoge druk, zal er in verhouding ook een kleiner volume reinigingsproduct nodig zijn. Bovendien is reinigen met hoge druk veel grondiger en verwijdert het ook hardnekkiger vuil. Hierdoor zal er opnieuw minder reinigingsproduct nodig zijn.

Werken met een hogedrukreiniger is dus op verschillende vlakken een stuk zuiniger en dus goedkoper. Bovendien is het veel effectiever waardoor het werk sneller klaar is en je ook nog eens tijd bespaart.

Reinigen in de voedingssector

Ondanks al deze voordelen, wordt er in de voedingssector soms toch nog gekozen voor lage druk. De reden hiervoor is dat de te reinigen toestellen elektrische componenten bevatten die niet beschadigd mogen worden. Ook het spatwater en de turbulentie die reinigen met hoge druk met zich mee brengt, zijn een nadeel in deze sector.

Middendruk: het perfecte compromis

Toch hoeven deze bezwaren niet per se te leiden tot de keuze voor lage druk. De ideale oplossing voor de voedingsindustrie is reinigen met middendruk, dat is een druk tussen 50 en 80 bar.

Bij middendruk heb je de voordelen van hogedruk, maar niet de nadelen. Bij middendruk is er minder water nodig, is het toch betaalbaar om te verwarmen en is er minder reinigingsproduct nodig dan bij lage druk.

Bovendien zullen de toestellen met middendruk geen schade ondervinden en is er minder spatwater en turbulentie. Onze stationaire hogedrukreinigers worden volledig op maat gemaakt in onze eigen ateliers. Hierdoor kan de druk, het debiet, het aantal gebruikers, enz. volledig naar de situatie van de klant aangepast worden.

Benieuwd hoe we ook uw bedrijf kunnen optimaliseren? Contacteer ons nu!

Reacties

©2019 Van Damme
powered by float:left