Hoe bescherm ik mijn hogedrukreiniger tegen vorst?

Water dat bevriest, zet uit in volume. Als de hogedrukreiniger niet beschermd staat tegen vorst, kan dit schade veroorzaken. Van kleine lekken aan pistolen, lansen of slangen tot gebarsten pompkoppen toe! En dan kunnen de kosten snel oplopen… Voorkomen is dus de boodschap!

Hogedrukreinigers moeten in de winter altijd vorstvrij en liefst ook droog opgeborgen worden !

Indien dit absoluut onmogelijk is, dan moet het toestel met antivriesmiddel gevuld worden. Dit kan op 2 manieren:

 • Bij toestellen met een waterreservoir : leeg het reservoir en vul het met antivriesmiddel. Leg het toestel aan en open het pistool. Spuit zo lang tot het antivriesmiddel uit de lans komt. Nu is het volledige systeem beschermd tegen vorst.
 • Bij toestellen zonder waterreservoir : bevestig een korte tuinslang (ca. 0,5 meter) met stevige, luchtdichte koppelingen op de watertoevoer van het toestel en steek het andere eind in de antivriesbidon. Schakel het toestel aan en open het pistool. Spuit zo lang tot het antivriesmiddel uit de lans komt. Nu is het volledige systeem beschermd tegen vorst.

Succes!

Welke batterijen kiezen?

4pzs118

Bij de aankoop van een reinigingsmachine (schrobmachine, veegmachine, stofzuiger,autonome wasborstel, …) op batterijen volgt vaak de vraag welke batterijen kiezen we best : een gelbatterij of een zuurbatterij ?

Wij raden meestal aan om zuurbatterijen te gebruiken en dit om verschillende redenen:

 1. Zuurbatterijen hebben een grotere autonomie tegenover gelbatterijen. Als een zuurbatterij bv. een autonomie van 3 u heeft, dan zal de autonomie van het equivalent in gelbatterij slechts 2,5 u zijn.
 2. De totale levensduur is een stuk langer dan bij gelbatterijen. Een zuurbatterij kan tot 1.200 keer opgeladen worden, terwijl een gelbatterij al na ongeveer 700 herlaadbeurten “opgebruikt” is.
 3. Een zuurbatterij is een stuk goedkoper.

Gelbatterijen hebben als voordeel dat ze geen onderhoud nodig hebben, terwijl zuurbatterijen elke maand gecontroleerd en indien nodig bijgevuldmoeten worden met gedemineraliseerd water.

Belangrijk! Vul altijd pas bij NADAT de batterij volledig opgeladen is. Want tijdens het laden warmt de batterij op en als je voordien bijgevuld hebt, kan de deze overlopen. Hierdoor kan het vrijgekomen zuur uw toestel ernstig beschadigen.

Etiketten verwijderen van kratten?

Veel bedrijven hebben het probleem dat etiketten moeilijk te verwijderen zijn van kratten of bakken. Bij een normale wasbeurt wordt niet veel druk gebruikt, maar een groot debiet om genoeg spoelkracht te hebben. Met een druk van 20 bar blijven de etiketten natuurlijk hardnekkig plakken. Eén van deze bakkenwasbedrijven contacteerde ons daarom.

Ze vroegen of wij geen oplossing wisten om de etiketten te verwijderen zonder dat de kratten zelf beschadigd zouden worden. We gingen de uitdaging aan en ons team ontwierp een roterende arm met 2 sproeiers die aangesloten werd op een Kränzle hogedrukreiniger. Door de hoge druk (140 bar) draaien deze sproeiers rond en spuiten zo de etiketten van de kratten zoals te zien is op onderstaande video. De sproeiers geven maar een debiet van 20 l/min maar door de hoge druk zijn ze toch zeer effectief.

Onze klant is super tevreden. Niet alleen omdat dit een snelle en eenvoudige oplossing is, maar ook omdat op deze manier heel weinig water verbruikt wordt. Bovendien gaat dit systeem enorm lang mee, er zijn immers geen delicate onderdelen of ingewikkelde constructies nodig.

En zo zoeken we altijd de meest efficiënte en duurzaamste manier!

Ook geïnteresseerd in wat we voor u kunnen betekenen?

Informeer nu vrijblijvend

 

Krijgt u uw velgen niet meer proper?

Krijgt u uw velgen niet meer proper? Of ziet u het niet zitten om eraan te beginnen? Geen nood, wij hebben de perfecte en makkelijke oplossing!

Zelfs als de velgen al een half jaar of langer niet meer gereinigd werden, zoals op de foto hieronder, laten wij deze zonder moeite weer perfect glanzen!

velgen vuil

Ons geheim? “Wheelcleaner S“. Bekijk onderstaand verschil en oordeel zelf:

velgen voor en na

“Dat zal wel een bijtend goedje zijn,” horen we u denken, maar niets is minder waar.

Dit reinigingsproduct op basis van oxaalzuur is volkomen veilig en voor meer dan 90% biologisch afbreekbaar. Bovendien heeft Wheelcleaner S geen enkele nevenwerking: in tegenstelling tot de meeste andere velgenreinigers tast het geen andere materialen aan zoals glas of het binnenwerk van de wielen (bouten, remschijven, enz.)

U hoeft Wheelcleaner S niet meer te verdunnen en kunt het gewoon rechtstreeks op de velgen vernevelen of met een velgenborstel verdelen.

Overtuigd? Of toch liever nog een demo?

Mail ons nu!

 

Reinigingsprobleem rolpoort

Onlangs kregen wij de vraag van een klant of wij een product hadden om een rolpoort uit kunststof weer proper te maken. Door intensief gebruik was deze volledig zwart geworden. De klant had al van alles geprobeerd, maar kreeg ze nergens meer mee proper. Hij overwoog zelfs al om de volledige poort te vernieuwen.

Wij zijn daarop ter plaatse gegaan bij de klant en hebben een test gedaan met Marine SP, een alkalisch reinigings- en ontvettingsmiddel. Het resultaat spreekt boekdelen:

rolpoort

Het plaatsen van een nieuwe rolpoort bleek dus – gelukkig voor de klant – volledig overbodig. Het enige wat nodig is, is een sterk reinigingsmiddel en de poort ziet er zo weer als nieuw uit! 

Het product Marine SP is gegeerd in de transportsector, maar ook in andere industrieën. Het lost snel olie, vet, roet, strooizout en asfaltvlekken op en is daardoor heel geschikt voor het reinigen van zwaar vervuilde vrachtwagens, het ontvetten van motoren en onderdelen, enz. Het reinigingsmiddel mag ook gebruikt worden in de voedingsindustrie en is voor 90% biologisch afbreekbaar.

Krijgt u ook iets niet meer proper? Heeft u ook al van alles geprobeerd? Aarzel dan niet en contacteer ons! Wij nemen de uitdaging aan!

Stuur ons uw probleem

De 101 mogelijkheden van de industriële stofzuigers van Delfin

De industriële stofzuigers van Delfin bieden een waaier aan mogelijkheden. Voor elke specifieke opdracht of werkomgeving is er een stofzuiger die perfect aan de eisen voldoet. Maar vooraleer je een stofzuiger kunt kiezen, moet je eerst kijken hoe deze aangedreven kan worden. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden, elk met hun eigen voor- en nadelen. 

 Gamma (lr)

 

De 4 mogelijke aandrijvingen van industriële stofzuigers:

 1. Stofzuigers op 220 V (mono fase)

Deze stofzuigers kunnen op elk stopcontact aangesloten worden en zijn dus handig voor  op verplaatsing. De keuze aan stofzuigers op 220 V is wel beperkter dan die op drijfkracht in die zin dat ze maar tot een bepaald vermogen gaan (maximaal 3,45 kW met koolborstelmotoren en tot 2.5 kW met turbine). 

koolborstelmotor

 koolborstelmotor

2. Stofzuigers op 3 x 400 V (drijfkracht)

De stofzuigers op drijfkracht zijn een stuk krachtiger dan die op mono fase en kunnen zelfs de zwaarste industriële opdrachten aan. De vermogens van deze toestellen variëren van 2,2 kW tot 25 kW of meer.

Bovendien zijn deze stofzuigers ideaal voor zeer intensief gebruik (24/24) en hebben ze een uiterst lange levensduur omdat ze zijn uitgerust met een turbine in plaats van koolborstel (bypass) motoren. Afhankelijk van hun verhouding zuigkracht-luchtdebiet kunnen ze zware objecten (vb. stenen) en/of grote volumes (vb. zand) aan. 

 turbine

turbine

3. Stofzuigers op perslucht (pneumatisch)

De perslucht aangedreven stofzuigers zijn dan weer beperkter omdat hun vermogen afhankelijk is van het vermogen van het persluchtsysteem waarop ze aangesloten worden. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat deze stofzuigers continu over minimum 6 bar moeten beschikken.

De pneumatische stofzuigers werken op het Venturi principe. Kort uitgelegd, betekent dit dat er onderdruk en dus zuigkracht gecreëerd wordt door een vernauwing in de luchtdoorstroming. 

 

4. Stofzuigers op batterijen

Is er geen elektriciteit of perslucht aanwezig, dan kan je kiezen voor een stofzuiger op batterijen. Deze toestellen bieden meer bewegingsvrijheid omdat ze niet vast hangen aan een snoer. Het nadeel van deze stofzuigers is dat ze een stuk beperkter zijn qua vermogen en autonomie. Ze zijn ook enkel beschikbaar met koolborstel motoren.

 

Explosievrije stofzuigers 

Moet de stofzuiger werken in een omgeving waar explosiegevaar dreigt door gassen, dampen of fijn stof (zoals in graansilo’s, schrijnwerkerijen, papierfabrieken, petrochemische bedrijven, enz.) dan moet de stofzuiger een ATEX certificaat hebben.

Explosiegevaarlijke ruimtes worden onderverdeeld in zones. Delfin heeft verschillende stofzuigers op mono fase, drijfkracht of perslucht die geschikt zijn voor zones 1,2,21 en 22. Concreet betekent dit dat alle onderdelen rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden zijn met de grond, zodat statische elektriciteit meteen afgeleid wordt en er op die manier geen vonken kunnen ontstaan.

De filter, de motor(en), de elektrische componenten, de wielen… alles is in speciale antistatische uitvoering gemaakt en gekeurd. 

mistral 352 ds airexatex teken

Oliezuigers

Een aparte categorie vormen de oliezuigers.  Deze zijn speciaal ontworpen om olie of koelvloeistof met metaalspanen op te zuigen en vormen de ideale oplossing voor het schoonmaken van industriële machines zoals die in de automobielsector. 

Vloeistof en vaste deeltjes worden van elkaar gescheiden door middel van een filter, waarna de olie gerecupereerd en de metaalspanen gerecycleerd kunnen worden. Dit biedt een enorm financieel voordeel. Ook het legen van (olie)tanks voor onderhoud kan zeer efficiënt gebeuren en betekent een enorme tijdswinst tegenover de traditionele manier van werken. 

Oliezuiger stofzuiger voor olie / aspirateur d'huile

Stofzuigers in vaste opstelling

Een stofzuiger in vaste opstelling biedt de mogelijkheid om met één of meerdere gebruikers tegelijk te werken op verschillende plaatsen in het gebouw, dit door middel van vaste leidingen met één of meerdere aftakpunten. Er kan gewerkt worden met een voorafscheider en het vuil kan rechtstreeks in Big Bags of containers opgevangen worden.

 industriële stofzuiger vaste opstelling voorafscheider / aspirateur industriel installation fixe pré-séparateur

 

Benieuwd hoe we ook uw bedrijf kunnen optimaliseren? 

Contacteer ons nu!

Een stofzuiger kiezen in 3 stappen

Je bent een particulier of zelfstandige en bent op zoek naar een stofzuiger, maar waarop moet je je baseren om de juiste keuze te maken? De mogelijkheden zijn quasi eindeloos, dus is het wel de moeite om even te kijken welke stofzuiger het beste past bij de taak die je voor ogen hebt.

1. Ik wil de stofzuiger gebruiken voor…?

 • normale toepassingen zoals het schoonmaken van het huis, de auto, je winkel, kantoorruimte, atelier, enz. dan zal een gewone stofzuiger voor droog en nat volstaan.
 • het desinfecteren of ontvetten, dan is een stoomreiniger de ideale keuze. Door de hoge temperaturen worden bacteriën gedood en vetvlekken gemakkelijker verwijderd. Hier kan je kiezen tussen de Steamwave (kleine variant) of de Steamplus (grote variant).
 • het reinigen van ovens. Hiervoor zijn er speciale hittebestendige stofzuigers. De onderdelen van deze stofzuigers  (filter, slang, zuigvoet, enz.) zijn vervaardigd uit hittebestendige materialen. Niettemin moeten de ovens wel uitgeschakeld zijn tijdens het schoonmaken.

 

2. Wat met zuigkracht en luchtdebiet?

Binnen de hierboven opgesomde categorieën kan je meestal ook nog kiezen welke zuigkracht en/of welk luchtdebiet je wil. Hoe groter de zuigkracht, hoe gemakkelijker je zwaardere objecten kan opzuigen of vastzittende deeltjes meekrijgt (zoals bijvoorbeeld bij het reinigen van autozetels). 

stenen opzuigen 

Het luchtdebiet daarentegen bepaalt meer de snelheid waarmee je een bepaald hoeveelheid stof of andere (lichte) deeltjes kan opzuigen.

DG in fonderia 020

 

3. Welke opvangtank?

Afhankelijk van de hoeveelheid die je moet opzuigen of de frequentie van het gebruik, kan je ook kiezen voor een groter of kleiner model. Hoe groter de opvangtank, hoe langer je kan werken zonder te hoeven legen en hoe meer tijd je dus uitspaart. Sommige modellen hebben ook een kantelbare tank zodat het gemakkelijker en comfortabeler is om te legen: de Verso, Verso Maximus, Verso Oven en de Eject.

Meer weten?  Contacteer ons nu!

Hoe kiest u de meest geschikte schrobmachine?

Er is een groot aanbod schrobzuigmachines op de markt. Daaruit kiezen is geen gemakkelijke opdracht. Nochtans is het eenvoudig als je onderstaande tips volgt.

 

Oppervlakte:

Kijk eerst hoe groot de oppervlakte is die je moet reinigen. Hou hierbij ook rekening met de oppervlakte die rekken, machines of andere obstakels innemen, want die moet je aftrekken van de totaaloppervlakte.

 • Bij minder dan 3.000 m², kies je best voor een achterloop schrobmachine. Deze zijn handig, wendbaar en budgetvriendelijk.
 • Vanaf 2.000 m² kan je een zitschrobmachine overwegen. Het werk gaat een stuk sneller door de grote autonomie en grote werkbreedte en ze zijn een stuk comfortabeler. 
 • Moet de zitschrobmachine ook door standaard deuropeningen van 80 cm kunnen? Dan is de RCM Elan het geschikte toestel.

 

Frequentie :

Bij zeer frequent gebruik (dagelijks/wekelijks) is het beter een groter model te kiezen. Dat kan je veel tijd en geld uitsparen:

 1. Hoe groter het model, hoe groter de werkbreedte, hoe minder je over en weer moet rijden
 2. Hoe groter het model, hoe langer je kan werken zonder de batterijen te laden of de reservoirs te legen/vullen

Per reinigingssessie kan je zo al snel 10 min. werk uitsparen. Bovendien bespaar je eveneens op de slijtage onderdelen. Reken maar uit op jaarbasis!

 

Soort vuil :

Is er klein, losliggend vuil? Kies dan een model met cilindrische borstels in plaats van platte borstels. Deze schrobben de vloer niet alleen, ze kunnen ook klein vuil oprapen zodat je niet eerst hoeft te vegen. De achterloop schrobmachines Mega I en Mega II en ook alle zit schrobmachines van RCM hebben een variant met cilindrische borstels.

Is er geen losliggend vuil, kies dan voor platte borstels. Deze reinigen grondiger en hebben een lagere onderhoudskost. 

Dient de schrobmachine voor het reinigen van delicate vloeren zoals natuursteen of keramische tegels, dan vervang je de platte borstels door pads.

Liggen er grotere hoeveelheden losliggend vuil op een grote oppervlakte (vanaf 10.000 m² ) is er de Combo. Dit toestel veegt en schrobt in één beweging en combineert zo het beste van de twee.  Bij grote hoeveelheden losliggend vuil en een kleinere oppervlakte is het aangewezen om voor een veegmachine te kiezen.

 

Wat maakt RCM schrobmachines zo speciaal? 

 • Ze geven een uitstekend resultaat 
 • Ze laten de vloer quasi droog achter (door een zeer efficiënt opzuigsysteem)
 • Ze zijn zeer gebruiksvriendelijk en betrouwbaar (eenvoudige en efficiënte bediening)
 • Ze zijn eenvoudig in onderhoud (het vervangen van slijtage onderdelen zoals borstels, rubbers, … kan in een handomdraai en zonder gereedschap) 
 • Ze bieden de bestuurder een zeer goed overzicht 

Bekijk hier het uitgebreid aanbod schrobmachines

of

Vraag een gratis offerte!

6 tips voor het kiezen van een veegmachine

Een ongeveegde vloer met stof en rondslingerend vuil wekt niet alleen een onprofessionele indruk, maar kan ook werkongevallen veroorzaken. Ook kan het in de wielen van heftrucks of transpalletten draaien. Daarom is het belangrijk de werkvloer netjes te houden en regelmatig te vegen. Hoe? Een veegmachine bespaart tijd (en dus geld!), is fysiek minder belastend en houdt de lucht zuiver, dit in tegenstelling tot manueel vegen. 6 aandachtspunten bij het kiezen van een goede veegmachine:

 1. Hoe groot is de te vegen oppervlakte? Denk eraan om de oppervlakte die rekken, machines en andere voorwerpen innemen af te trekken van de totaalopperlvakte. Tot maximaal 2.000 m² is een achterloop veegmachine nog mogelijk. Vanaf 2.000 m² kies je beter voor een zit veegmachine.
 2. Welk soort vuil wil je opvegen? Manuele veegmachines hebben geen afzuiging en zijn daardoor minder geschikt voor stoffige omgevingen. Deze veegmachines zijn enkel goed als het om bladeren, blikjes of andere vaste objecten gaat. Maar echt efficiënt vegen is alleen mogelijk als er een goede afzuiging is, anders wordt het vuil alleen maar verplaatst. Let er op dat er ook op de zijborstels afzuiging voorzien is zoals bij de zit veegmachines van RCM.
 3. Wil je een veegmachine op batterijen of met diesel-, benzine-, of LPG-motor? Batterijen hebben het voordeel dat ze geen rook uitstoten, maar hebben een minder grote autonomie.
 4. Kies altijd de veegmachine met het grootste filteroppervlak. Dit wordt soms over het hoofd gezien, maar is van essentieel belang om de zuigkracht te behouden.
 5. Let bij de zit veegmachines goed op de positie van de bestuurder. Zit hij wel helemaal vooraan en eventueel op de hoek van de machine? Een perfect overzicht is héél belangrijk om veilig en efficiënt te kunnen werken.
 6. Zit het stuurwiel vooraan (bij de zit veegmachine)? Als het achteraan zit, zwenkt hij uit bij het sturen, wat niet handig is als je dicht tegen obstakels moet rijden.

Dit zijn slechts enkele tips, wil je meer weten? Contacteer ons! of bekijk ons gamma veegmachines.

Je auto weer als nieuw in 6 stappen

De auto wassen, voor sommigen een rotwerk, voor anderen een kunstwerk. Maar wat is nu de beste aanpak om je bolide weer in oogverblindende staat te krijgen? Volg de 6 stappen hieronder en je auto ziet er weer als nieuw uit!

Stap 1: innevelen met reinigingsproduct

Een zeer geschikt product om personenwagens te reinigen, is Alfa Neutraal. Het werkt ontvettend en is zacht, zodat er geen aanslag achterblijft op bijvoorbeeld metalen sierlijsten.

Weetje: sommige mensen zien hun auto liever onder het schuim, maar de werking van het product blijft dezelfde. Waarom er dan schuimlansen bestaan? Schuim wordt vooral gebruikt voor schadelijke producten die zeker niet ingeademd mogen worden.

Tip: Om geen strepen te krijgen, vernevel je het reinigingsproduct best altijd van onder naar boven

 Stap 2: afspuiten met de hogedrukreiniger

De afstand van waarop je dit doet, hangt af van hoe hardnekkig het vuil is. Hoe dichter bij de auto, hoe krachtiger de straal. De afstand zal ook bepaald worden door de druk die je hogedrukreiniger kan geven. Hoe hoger de druk die je toestel geeft, hoe verder je van de auto kan staan voor hetzelfde resultaat en hoe vlugger de klus geklaard zal zijn.

Weetje: Veel mensen zijn bang om de lak van hun auto te beschadigen door met te hoge druk te spuiten, maar dit is een misvatting. De enige oorzaak van loskomende lak is als er reeds een beschadiging aanwezig is (vb. roestplek). De lak kan wel mat worden als je het reinigingsproduct laat opdrogen op de auto. Het beste is dus om meteen na het innevelen de auto af te spuiten.

Stap 3: inwrijven met Alfa Wax

Alfa Wax zorgt ervoor dat de auto mooi gaat glanzen en sneller opdroogt. De auto krijgt een waterafstotend laagje waardoor het water gaat parelen en er gewoon vanaf glijdt. Daarnaast voorkomt het ook dat kunststofonderdelen uitdrogen en verkleuren.

Tip: Gebruik voor het inwrijven een zachte borstel uit polyamide van goede kwaliteit, zoals de borstels uit het Rilsan gamma.

Stap 4: afspoelen met regenwater

Stadswater bevat meer kalk en laat bij het opdrogen witte aanslag na. Regenwater is dus best, ook voor je portemonnee! Kan je niet anders dan met stadswater spoelen? Doe dan zeker ook stap 6!

Stap 5: velgen reinigen

Met Weelcleaner S krijg je gemakkelijk het remstof van de velgen zodat deze er weer als nieuw uitzien. Dit licht zure reinigingsproduct tast geen lak aan en is veilig te gebruiken. Let ook nu op dat het product niet opdroogt, dus zeker niet gebruiken op warme velgen! Met het speciale velgenborsteltje van Rilsan kan je met gemak alle hoekjes en kantjes schoonwrijven. Daarna overvloedig spoelen met water.

Stap 6: afdrogen

Voor de die-hards onder ons is deze stap de kers op de taart. Voor een echt showroom-resultaat droog je je auto helemaal af met een microvezel doekje, of nog leuker: rijd je hem droog! Door de behandeling met Alfa Wax ben je in geen tijd terug.

©2020 Van Damme
powered by float:left